Ruter kan ikke leve med at funksjonshemmede velger bort kollektivtransport fordi de møter for mange hindre. Derfor må vi endre oss. Vi skal tilby bærekraftig bevegelsesfrihet – til alle.
Fra 2021 er økt bevegelsesfrihet for funksjonshemmede et av Ruters viktigste strategiske mål.
I 2020 møtte administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jenssen, en ung mann som satte spor. I Debatten på NRK fortalte Amir Hashani at han som rullestolbruker ofte ble frakjørt av bussen, blant annet fordi bussrampen hadde kilt seg fast eller fordi rampenøkkelen manglet.
Møtet trigget en ny forståelse i Ruter. Hashani var tydelig på at det dreier seg om noe større enn at han som rullestolbruker ikke kom seg fra a til b. Det dreier seg om at utestengelse fra kollektivtrafikken i praksis også er utestengelse fra muligheten til å delta i samfunnet.
For Ruter dreier det seg også om vårt bidrag til å nå FNs bærekraftsmål 10: Mindre ulikhet. Vi vet at lik tilgang til transport bidrar til å utjevne forskjeller i samfunnet. Det gjør at alle kan komme seg på jobb og skole, møte venner og delta i fritidsaktiviteter på lik linje.
Ruter har tradisjonelt jobbet for å få flest mulig dit de skal, effektivt og miljøvennlig. Fra det perspektivet har vi lyktes. Men nå utvider vi perspektivet: Vi skal skape tjenester som fungerer for alle, uavhengig av funksjonsnivå, kjønn, alder, etnisitet, religion eller økonomi.
Da har vi langt igjen, og må gjøre noe mer gjennomgripende enn å lappe på et system som er rigget slik at mange faller utenfor.
Amir Hashani, tidligere nestleder, Norges Handikapforbunds Ungdom
Et utvidet perspektiv krever en ny og bredere angrepsvinkel: Den viktigste endringen sitter i hodet. Vi må jobbe med kultur, bevissthet og interne prosesser, i tillegg til teknologi og fysiske løsninger.
I 2020 satte Ruter derfor i gang et større, internt prosjekt, i samarbeid med Norges Handikapforbund: Bærekraftig bevegelsesfrihet for alle.
Funksjonshemmede utgjør en stor gruppe, om lag 18 % av befolkningen ifølge Bufdir. De møter ofte utfordringer når de skal reise kollektivt. Derfor har Ruter i 2021 hatt særlig søkelys på økt bevegelsesfrihet for akkurat funksjonshemmede.
Men vi tror at det som er nødvendig for funksjonshemmede, kan være nyttig for mange flere på ulike tidspunkt gjennom livet.
For eksempel møter en rullestolbruker og en med barnevogn de samme hindrene, mens eldre opplever mange av de samme utfordringene som en svaksynt.
Til syvende og sist dreier det seg ikke nødvendigvis om å finne spesialløsninger for noen få, men allmenne løsninger som fungerer for alle, gjennom hele livsløpet.
Jørund Schwach, aktiv i Mental Helse
Prosjekt Bærekraftig bevegelsesfrihet for alle startet med et omfattende innsiktsarbeid i 2020 og 2021, for å avdekke hvilke hindre funksjonshemmede møter i Ruters kollektivtilbud.
Vi har dybdeintervjuet interesseorganisasjoner og mennesker med ulike funksjonshemminger.
Vi har også intervjuet sjåfører, driftsledere og andre relevante personer hos våre operatører og samarbeidspartnere, om hva vi må endre for å gi funksjonshemmede en bedre reiseopplevelse.
Selvstendighet: Funksjonshemmede ønsker å reise selvstendig, uten å være avhengig av andre.
Trygghet: Mange føler stress og må bruke mye energi før og under reisen, fordi de ikke får den informasjonen de trenger for å reise trygt.
Deltakelse: Å bli hindret fra å ta kollektivtransport, utelukker mange fra en viktig sosial arena for læring, mestring og deltakelse i samfunnet.
Spontanitet: Folk vil kunne reise dit de vil, når de vil – uavhengig av funksjonsnivå.
Marte Oppedal Vale, seniorrådgiver, Hørselshemmedes Landsforbund
Gjennom hele 2021 har vi jobbet med kunnskapsheving og bevisstgjøring internt i Ruter, i mange kanaler. «Funkis» er blitt «snakkis» på alle nivåer i organisasjonen.
Blant annet har ledere og mellomledere vært med på workshoper, for endring starter i toppen. De fikk være med på reise med «funkismentorer» fra Norges Handikapforbund, og ble utfordret til å reise alene med bussen i rullestol.
Gjennom 2022 vil relevante avdelinger i Ruter også inviteres til workshoper. Vi jobber også med tiltak for å øke bevisstheten hos våre operatører og samarbeidspartnere i kollektivtrafikkfamilien. Slik skal vi sammen ruste oss, så vi står sterkere i møtet med mangfoldet av Ruters kunder.
Norges Handikapforbund har vært en sterk partner å ha på laget. De har utfordret oss, gjort oss mer bevisste på de store konsekvensene av utenforskap, og bidratt med kunnskap om hvordan man bygger bevissthet og kunnskap som resulterer i faktisk endring.
Bernt Reitan Jenssen, administrerende direktør i Ruter
Fra 2021 er økt bevegelsesfrihet for funksjonshemmede ett av Ruters viktigste strategiske mål.
Siden november 2021 har spørsmål knyttet til opplevd bevegelsesfrihet for funksjonshemmede vært inkludert i Ruters jevnlige kundeundersøkelse (MIS).
Målet for 2022 er faktisk bedring i opplevd bevegelsesfrihet.
Sverre Fuglerud, seksjonsleder samfunnskontakt, Norges Blindeforbund
Missing block slider