Begivenheter

2021 har vært nok et pandemipreget år, og Ruter har jobbet systematisk for å forberede seg på den nye normalen. I året som har gått har vi tatt store steg i arbeidet med å tilrettelegge kollektivtransporten for alle. Vi har lansert ny app, pensjonert Oda, og i september gledet vi oss over at samfunnet åpnet igjen med kampanjer for å utforske byen. Selv om samfunnet stengte ned igjen i desember, så var det stas å få lansere nye elektriske øybåter, og vi ser frem til lysere tider i 2022.

Januar

Overtar ansvar for TT-transport

I januar 2021 tar Ruter over ansvaret for Tilrettelagt transport (TT) i Oslo. TT er et tilbud om alternativ transport for personer som på grunn av nedsatt funksjonsevne eller sykdom, ikke kan bruke kollektivtransport. Bakgrunnen for overføringen til Ruter er at det er ønskelig å se TT som en del av det ordinære kollektivtilbudet og i sammenheng med annen bestillingstransport.

Februar

Sender ut smil

På starten av 2021 sender Ruter ut smile-buttons slik at man kan smile, også med munnbind. Meningen er å bidra til å gjøre byen enda hyggeligere, også i en krevende tid. Over 5000 personer bestiller et smil 😊

Mars

Gull, sølv og bronse

I mars publiserer Ruter sin tredje årsrapport i digital utgave, og blir tildelt sølv av Farmandprisen i konkurransen om beste digitale årsrapport i landet. Ruter tok pris for første gang under utdelingen av prisen i 2019 med bronse, også gull i 2020. Med gull, sølv og bronse har rapporten medaljer i alle valører.

April

Selvkjøring i gang i Ski

22. april åpnet endelig en ny generasjon med selvkjørende busser dørene for ordinære passasjerer i Ski. Planen var opprinnelig full drift allerede i januar, men koronapandemien førte til utsettelse. Linje 529 kjører mellom boligområdet Hebekk og Ski stasjon. Formålet er å undersøke hvilken reduserende effekt en slik tjeneste kan ha på privatbilbruken i området. Helhetlig er hensikten med Ruters selvkjøringsprosjekt å undersøke hvordan selvkjørende kjøretøy kan anvendes til å skape et bedre kollektivtilbud i hovedstadsregionen.

Mai

Ruter takker kundene

Det er viktig å beholde andelen betalende kunder høy, for å kunne opprettholde et godt kollektivtilbud. I mai har vi derfor et gjensyn med dette sporet hvor vi takker alle som alltid kjøper billett, noe vi vet motiverer kundene til å betale hver gang.

Juni

Ski klargjøres for fremtiden

Som en by i kraftig vekst med snarlig bare en 11 minutters togreise til Oslo sentrum, er Ski det perfekte sted å teste ut fremtidens mobilitetsløsninger. Derfor lanserer Ruter, Bane NOR Eiendom, Entur og Nordre Follo kommune piloten mobilitetspunkt på Ski stasjon som skal få flere til å sette fra seg bilen og som skal bli et attraktivt knutepunkt i kommunen. Les mer om mobilitetspunktet her.

Alt i én app

Fra 18. juni ruller Ruter ut en helt ny app hvor man både kan planlegge reisen og kjøpe billett. Meningen er å gi kundene alt de trenger til reisen på ett sted. Samtidig introduserer appen muligheten for å opprette en personlig profil, som gir kundene tilpasset innhold og informasjon. 
Appen er utviklet i tråd med moderne og smidige utviklingsprinsipper, som betyr at ny funksjonalitet skal rulles ut fortløpende i appen.

Juli

Oda blir pensjonist

Teknologiutviklingen går så raskt at sommeren 2021 er den selvkjørende bussen Oda allerede pensjonist, etter å ha vært på veien siden 2019. Men hun fortsetter å spille en viktig rolle ved å flytte inn på Teknisk Museum, hvor hun skal tilbringe de neste årene. Her vil hun ta vare på historien og fortsette det viktige arbeidet med å skape trygghet og forståelse for selvkjøringsteknologi blant Ruters kunder og omgivelsene.

De siste billettautomatene fjernes

I 2021 går Ruters 170 billettautomater langs T-banenettet og ved enkelte knutepunkter over i historien. Dette skjer fordi billettautomatene brukes svært lite. Mer enn 97 % av Ruters kunder kjøper billett på andre måter enn på automat. Samtidig står nye kortlesere for reisekort tilgjengelig for kundene om bord på T-banen.

Mikromobilitet lanseres i Asker

I juli fikk Asker kommune sitt første mikromobilitetstilbud med både elsparkesykler og elsykler. På samme tid ble det åpnet for reiser med delt mikromobilitet over kommunegrenser mellom Asker og Bærum. Med dette ønsket vi å gjøre det lettere for innbyggerne i Asker å erstatte bilreiser med mer miljøvennlige alternativer. Du kan lese mer om Ruters mål med mikromobilitet her.

August

Tar Stor-Oslo tilbake

Gjennom sommeren kan endelig folk begynne å ta storbyen sin tilbake. I den sammenheng ønsker vi å speile situasjoner folk kan oppleve for første gang på lenge, og samtidig si at vi gleder oss til alle kunne reise som normalt igjen.

September

video_player

Ønsker alle velkommen om bord igjen!

25. september 2021 åpner endelig kollektivtrafikken for vanlig trafikk igjen. Sperrebånd på første seterad om bord i trikker og busser fjernes. Plakater og klistremerker med påminnelser om å holde avstand og bruke munnbind, erstattes med hyggelige budskap om å reise kollektivt. Det blir også mulig å betale kontant for billetten om bord på bussen igjen. I denne filmen møter du bussjåfører som er glade for å kunne si hei igjen 😊

Oktober

Pilot Nes gjenåpner – for alle

Ruters utprøving av en fleksibel dør-til-dør bestillingstransport i Nes kommune starter opp igjen, etter å ha vært midlertidig innstilt i to perioder på grunn av Covid-19. Da tjenesten startet i 2019 var den for personer fra 67 år, men gjøres nå tilgjengelig for alle. 

November

Hei Viken og Oslo!

I tiden etter gjenåpningen er vi veldig glade for å kunne oppfordre folk til å reise kollektivt. Vi ønsker å bidra med ideer til hva man kan gjøre i storbyen vår, ved å inspirere med fakta og inspirasjon innenfor mat og kulturlivet.

Desember

Første elektriske øybåt på plass

Gjennom tykk tåke den 16. desember ankommer den første av fem nybygde, moderne og utslippsfrie øybåter Oslo, hvor den skal klargjøres for passasjertrafikk i 2022. Elektrifiseringen av øybåtene vil gjøre Oslo til et utstillingsvindu for grønn skipsfart og tar oss et skritt nærmere målet om å bli verdens første utslippsfrie storby.